יום הבחירות: אתם בוחרים את הקרוסאובר החשמלי המומלץ!

אנחנו שאלנו, ואם בחרתם - מי הוא רכב חשמלי מומלץ ומה היא לדעתכם החשמלית האידאלית? אלו הן תוצאות הסקר!

רכב חשמליכמו שקורה באופן ממוצע אחת לשנה במספר השנים האחרונות (לפחות), גם היום אנחנו הולכים לקלפיות להצביע. על פוליטיקה אפשר להתווכח מפה ועד אין סוף, אבל אנחנו בחרנו לנצל את ההזדמנות בכדי ליצור סקר קצרצר בקבוצת הפייסבוק עוברים לרכב חשמלי, בו ביקשנו לדעת מה לדעתכם – הקוראים והמשתתפים בקבוצה – הוא הקרוסאובר החשמלי האידאלי כיום, ומה הוא מבחינתכם רכב חשמלי מומלץ.

הבסיס לבחירה הוא שבעה קרוסאוברים חשמליים שנבחנו כאן במגזין, אשר נמכרים בארץ ומחירם נע בין 150 ל-250 אלף שקלים בקירוב. דגמים רבים שרצינו לכלול בסקר לא נכנסו בגלל שלא נבחנו אצלנו מסיבות שונות ומגוונות – פשוט כי במקרה כזה לא יכלנו לחוות את דעתנו לגביהם. כמובן שהמלצתנו הייתה ותשאר זהה לעולם: אם אתם מתלבטים לגבי רכב כלשהו, לא משנה איזה, קחו אותו לנסיעת מבחן.

בסקר הזה, שפורסם גם בקבוצת הטלגרם של מגזין פלאג מג, השתתפו בסך הכל 745 עוקבים וחברים. חלוקת האחוזים וההצבעות מובאת כאן לפניכם על פי הסדר של הדגם שזכה לכמות הקולות המועטה ביותר ועד לדגם שזכה בכמות הקולות הגבוהה ביותר – ובכל פסקה, אשר מתייחסת לכל רכב בנפרד – תמצאו גם קישורים רלוונטיים למבחנים שערכנו להם.

לפני שנתחיל – נזכיר את הגורם העיקרי למפץ הגדול…

במידה מסויימת ישנה מכונית אחת לה אנו "חייבים" אזכור-של-כבוד, והיא טסלה מודל 3. החשמלית שנחתה בארץ לראשונה בתחילת 2021, כשהקורונה עוד הייתה ביג דיל, החלה את הזינוק המהותי הראשון של תחום הרכב החשמלי בישראל. אלפי יחידות ממנה נמכרו בפרק זמן זעום, והמכירות הכל כך מרשימות גרמו גם בתורן לשרשרת של עליות מחיר.

את 2021 טסלה סיימה כחשמלית הנמכרת ביותר בישראל בפער אדיר מהרכב הבא לאחריה, גם בהסתכלות מצטברת של מספר שנים קדימה. לטסלה הצטרפה בישראל שורה ארוכה מאוד של מותגים ודגמים במהלך 2021 ו-2022, ולמרות שמתחיל להיות מאוד צפוף בצמרת – טסלה עדיין נמצאת במיקום גבוה מאוד בהיקפי המסירות של רכב חשמלי בישראל – גם אם לא מידי חודש בחודשו באופן רציף. אפשר להגיד המון דברים על הטסלה מודל 3, אבל אי אפשר להגיד עליה שהיא לא אחראית לבעיטה הרצינית שקיבל שוק הרכב החשמלי בישראל קדימה.

טסלה מודל 3
טסלה מודל 3 – היא התחילה את הכל

פיג'ו 2008 החשמלית, סיטרואן C4 החשמלית, אופל מוקה חשמלית – 30 הצבעות, 4%

את הרשימה אנחנו מתחילים מדגמי מה שהיה בעבר קונצרן PSA וכיום הוא חלק מקונצרן סטלנטיס – פיג'ו סיטרואן ואופל החשמליות. דגמי אלו עושים שימוש בפלטפורמה משותפת לדגמי בנזין בה ישנה סוללה בגודל של 50 קוט"ש, מנוע חשמלי של 136 כוחות סוס וטווח שעומד על אזור ה-300 ק"מ, בהתאם לדגם ולמידת האבזור שלו.

את הפלטפורמה והדגמים אנחנו מכירים מקרוב, ומדובר ברכבים מוצלחים מאוד שהטענה העיקרית שלנו אליהם היא אחת – המחירים הגבוהים. הפיג'ו 2008 היא בין החשמליות המגניבות שיש כיום בסגמנט זה מבחינת העיצוב, ה-C4 החשמלית היא אחד הרכבים הנוחים ביותר בהם נתקלנו במגזין, והאופל מוקה לוקחת את כל העיצוב של ה-2008 המגניבה ומעלה אותו לעולם אחר לחלוטין.

יונדאי קונה חשמלית – 34 הצבעות, 4.5%

הבאה ברשימה היא היונדאי קונה החשמלית. יש לה גם אחות היברידית – היונדאי קונה הייבריד – שנבחנה אצלנו בעבר, והדגם – בדומה למשפחת דגמי פיג'ו-סיטרואן החשמליות וכמו למעשה כל קרוסאובר חשמלי קטן אחר בארץ – מבוסס על פלטפורמה משותפת. מתחילת דרכה היא הייתה אחת החשמליות הזולות בשוק, למרות הטווח שמתחילת דרכה היה על הקצה המעט יותר נמוך של הסקלה.

יונדאי קונה החשמלית זכורה לנו מאוד לטובה בכל היבט – פרט לנושא העיצובי, בו משום מה בחרו מעצבי יונדאי ללכת – ולדעתנו עושה לה עוול – לצד נושא הטווח האמור, שנמצא על הצד הנמוך יותר. למרות זאת – היונדאי קונה החשמלית היא עדיין אופציה מעניינת למי שחושש מסיני, ומחפשת חשמלית מיצרן מסורתי ומוכר במחיר לא גבוה.

מקסוס אי-יוניק 6 – 41 הצבעות, 5.5%

מקסוס אי-יוניק ייחודי במידה ברשימה זו: הוא הקרוסאובר הגדול היחיד כאן שאינו מבוסס על פלטפורמה יעודית אלא על פלטפורמה משותפת לדגם בנזין – שלא משווק כלל בישראל. המקסוס אי-יוניק מציע מימדים נדיבים במיוחד, עיצוב מעורר מחלוקת (לטוב ולרע), טווח סביר מאוד ויכולות טעינה שאינן עומדות בקנה אחד עם התחרות בשוק.

המקסוס אי-יוניק 6 הוא אחד המסקרנים שהגיעו ארצה בשנה האחרונה, ופרט למחירו הגבוה יחסית לסגמנט והעובדה שהטעינה שלו עודנה חד פאזית (בניגוד לכמעט כולם ברשימה זו – חוץ מהיונדאי קונה עם הסוללה הקטנה מאוד ביחס למקסוס) – הוא בהחלט אופציה מעניינת למי שמחפש קרוסאובר חשמלי גדול ומעט שונה מהעיצוב השגרתי.

ג'ילי ג'יאומטרי C – עם 100 הצבעות, 13.5%

את רשימת האפשרויות לקרוסאוברים החשמליים הקטנים סוגרת הג'ילי ג'יאומטרי C. היא כבר שנה בארץ, והביאה איתה את בשורת המחיר הנמוך לקרוסאובר חשמלי (מחיר שהספיק מאז לעלות מספר פעמים). למרות שהיצרן והדגם לא היו ממש מוכרים לקהל הישראלי, הג'יאומטרי C סחפה את שוק הרכב החשמלי – עד למצב בו בחודש אוגוסט האחרון היא הפכה להיות החשמלית הנמכרת בישראל באותו החודש, ועשתה היסטוריה – הייתה זו הפעם הראשונה מאז ומעולם שרכב חשמלי הוא הרכב הנמכר ביותר בארץ.

הג'ילי ג'יאומטרי C ביקרה אצלנו פעמיים (כמו מספר מתחרות נוספות כאן ברשימה) – זמן קצר לאחר השקתה, ואז שוב לאחר שפתחנו את ערוץ היוטיוב של מגזין פלאג מג והתחלנו לצלם מבחני וידאו. למרות המים שעברו בירקון מאז, הג'ילי ג'יאומטרי C עודנה אחת האופציות הראשונות אליהן נגשים מי שמחפשים לרכוש רכב חשמלי, היא צברה לעצמה קהילת מעריצים גדולה ומגובשת וכנראה שהשיאים הגדולים של המכונית הזאת בשוק בישראל עוד לפנינו.

סקודה אניאק – 114 הצבעות, 15.5%

את המקום השלישי ברשימה לוקחת הסקודה אניאק החשמלית. זו הוצגה בעולם ב-2020 והגיעה ארצה במסגרת השקת סקודה אניאק שנה אחר כך, עם בשורה מסויימת ברמת המחיר, וצרות אספקה צרורות שפקדו את הדגם בחודשים שלאחר מכן – בין השאר בעקבות המלחמה באוקראינה. היא גם החשמלית היחידה ברשימה הזו שמחירה לא השתנה כלל בשנה שעברה מהגעתה ארצה ועד לכתיבת שורות אלו. לאחרונה הושקה בישראל גם האחות הגדולה יותר לבית הקונצרן של האניאק – היא הפולקסווגן ID4.

הסקודה אניאק נבחנה אצלנו במגזין ממש לאחרונה והיא כנראה המכונית היחידה ברשימה זו שנותנת תחושה מההתחלה עד הסוף שמדובר ב"מכונית, אבל חשמלית". תכונה יחודית זו קנתה לעצמה גם כן קהילת מעריצים אדוקה ונכון להיום – הטענה העיקרית שיש לנו לסקודה אניאק היא בעיות המלאי, שאומנם עברו מקצה שיפורים דרמטי מאז הושקה בארץ – אך עדיין, היינו רוצים לראות רכבים נמסרים בטווחים של חודשים בודדים מיום הזמנתם לכל היותר…

סקייוול ET5 – עם 173 הצבעות, 23%

במקום השני ברשימה נמצאת סקייוול ET5. זו הייתה אחת המכוניות הראשונות שנבחנו אצלנו במגזין, והיא הושקה בארץ גם כן בסוף שנת 2021, עם הבטחה לרמת איכות גבוהה במיוחד ומחירים תחרותיים בסגמנט הקרוסאוברים החשמליים הגדולים – לצד דגש מהותי במיוחד בכל הנוגע לשירות הלקוחות של קבוצת כדורי, היבואנית. הסקייוול ET5 נחשבת גם במסגרת חובבים רבים לרכב חשמלי מומלץ מאוד.

שנה עברה מאז, וה-ET5 שומרת על יציבות בהיקף המכירות שלה – ואף צפויה להרחיב בקרוב את הליין בישראל עם דגם נוסף בעל סוללה גדולה אף יותר. היא מציעה טווח סביר, מרחב פנים נהדר, אבזור גבוה והיא אפילו הספיקה להצטייד מאז עלייתה לישראל בטעינה תלת פאזית. מנגד, הטענה העיקרית שלנו ל-ET5 קשורה לבולמים המאוד מאוד רכים שלה – מצד אחד הם רכים כמעט-עד-כדי-איבוד-הצפון בעת כניסה מהירה מידי לסיבוב, ומהצד השני – נסיעה מנהלתית ושגרתית ברכב מרגישה כמו שייט באוניית פאר סופר יוקרתית. 

יונדאי איוניק 5 – עם 255 הצבעות, 34% מהקולות

למקום הראשון בהצבעות שלכם מגיעה יונדאי איוניק 5. היא נבחנה אצלנו פעמיים, שתיהן רמת הגימור עילית – אחת עם ההנעה האחורית, ואחת היא היונדאי איוניק 5 הנעה כפולה. יונדאי איוניק 5 מחזיקה בתואר מעניין – יש סביבה סוג של קונצנזוס בכל הנוגע לאיכויות שלה כרכב חשמלי מבית יצרן מסורתי, והיא נחשבת לאחת לרכב חשמלי מומלץ במיוחד. הקונצנזוס בדבר איכויותיה כחשמלית מתקדמת עם פלטפורמה מוצלחת חוצות גם את רמות המחיר ורלוונטיות גם לאחותה היוקרתית – הג'נסיס GV60.

היא נבחרה במקום הראשון בסקר זה בפער של מעל ל-10% לעומת הסקייוול ET5, וגם אנחנו – במהלך שני מבחנים נפרדים לרכב – הרגשנו שמדובר בחשמלית פנומנלית. החדשנות, הטכנולוגיה, העיצוב, הפרקטיות – כולם מאוד מפתים ומאוד הקשו עלינו להחזיר לכלמוביל את הרכב בגמר מבחני הדרכים שהכנו. יחד עם זאת – בדומה לכל המתחרות שלה – גם האיוניק 5 לא חפה מעניינים פחות משמחים, ובראשם ניתן למנות את העיצוב – שלא עובר בקלות בגרון לכל אחד, יחד עם מרחב פנים מעולה – אך מצומצם יותר מקרוסאוברים גדולים אחרים שמככבים כאן ברשימה.

למרות נוכחותה של היונדאי קונה, הכוכבת האמיתית בליין החשמלי של יונדאי נכון להיום היא האיוניק 5 – הראשונה לשמה, שצפויה להוריש את השם איוניק למשפחת דגמים חשמליים חדשה שצפויה להחליף את השם "יונדאי" בדגמי העתיד החשמליים. את הסקר הזה היא ניצחה, אך פתחה לנו את התאבון לסקר הבא – באמצע שנת 2023 צפויה להגיע אחותה הגדולה – היונדאי איוניק 6 – ויהיה מעניין לראות מה יקרה כאשר גרסת הסדאן המתקדמת תככב בסקר שכזה…

מבחן מקיף ליונדאי איוניק 5
יונדאי איוניק 5 הנעה כפולה