ייתכן שיצרנית הרכב האוסטרית Magna Steyr קרובה ללהבטיח לעצמה שני לקוחות חדשים: XPeng ו-GAC Motor Co. החברות קרובות לחתימת הסכם, שבזכותו יצרניות הרכב הסיניות יוכלו לעקוף מכסים שהטיל האיחוד האירופי על יבוא רכבים מסין, בעוד Magna Steyr תוכל לשלב מספר פסי ייצור חשמליים נחוצים במפעל שלה באוסטריה. בואו נראה מה כולם מרוויחים מהסיפור, והאם צפויות להיות לעסקה השלכות על ישראל.
רשימת אביזרי חובה לרכב החשמלי החדש שלכם

מה יוצא ל-Magna Steyr מהעסקה?
Magna Steyr היא יצרנית רכב הממוקמת בעיר גראץ, אוסטריה, ופועלת כחטיבה של Magna International. החברה ידועה בייצור מרצדס G-Class, יגואר I-Pace, ובתקופה קצרה אף ייצרה את Fisker Ocean – לפני שהיצרנית האמריקאית עצרה את הייצור עקב הליך משפטי באוסטריה במקביל לפשיטת הרגל שלה.
לאחר שאיבדה את Fisker ואת יגואר כלקוחות, Magna התאימה מחדש את יעדי הייצור השנתיים שלה ונמצאת כרגע בחיפוש אחר לקוחות חדשים למילוי החלל הריק. בשנת 2023, דווח כי Magna Steyr חתמה על הסכם לתכנון וייצור רכבי שטח חשמליים עבור התאגיד הבריטי INEOS, אך הייצור צפוי להתחיל רק ב-2026.
כבר אז, עלתה האפשרות שהחברה תייצר רכבים עבור יצרניות רכב סיניות, שכן ייצור מקומי באירופה יכול לעזור להן לחמוק מהמכסים שהטיל האיחוד האירופי על רכבים שמיוצרים בסין. במאי 2024, דווח כי נשיא Magna Steyr אישר שכל יצרניות הרכב הסיניות שמוכרות רכבים חשמליים באירופה פנו לחברה, וכי השיחות על ייצור מקומי היו בעיצומן.
כעת, נראה כי Magna Steyr קרובה לחתום על חוזים עם לפחות שתיים מאותן יצרניות רכב סיניות – XPeng (עם דגמים כמו XPENG G6 וXPENG P7) ו-GAC (שמוכרת לנו בעיקר בזכות הדגם GE3 שנמכר בישראל לפני מספר שנים) – לייצור דגמיהן באוסטריה עבור לקוחות באיחוד האירופי.
בעוד שמדובר בחדשות חיוביות ללא ספק, העסקאות לא צפויות להחזיר את המפעל של Magna Steyr בגראץ לפעילות מלאה, מכיוון שהלקוחות החדשים מתכננים השקעה מינימלית בייצור מספר קטן של רכבים בשלב הראשון, כדי להמשיך לבחון את הביקוש בשוק האירופי.
מתלבטים לגבי מעבר לרכב חשמלי? המדריך לרכב חשמלי יעשה לכם סדר!

ומה האינטרס של XPENG ו-GAC?
החלטת יצרניות הרכב הסיניות להרכיב את הרכבים באוסטריה מעניקה להן הקלה משמעותית מהמכסים הנוספים שהוטלו על יבוא רכבים מסין באוקטובר האחרון. חקירה של האיחוד האירופי קבעה כי כמה מיצרניות הרכב הסיניות נהנו מסובסידיות ממשלתיות לא הוגנות שסייעו להן להתרחב לשווקים גלובליים, ולכן הוטלו עליהן מכסים נוספים.
במקרה של XPeng ו-GAC Motor, אם היו מייבאות את רכביהן החשמליים ישירות מסין לאיחוד האירופי, הן היו נאלצות לשלם מכס נוסף של 20.7%. באמצעות ייצור באוסטריה, הן יכולות להימנע מעלויות אלו ולהפחית מחירים לצרכנים האירופיים.
לפי דיווח מעיתון Kleine Zeitung האוסטרי, תהליך הייצור יכלול הרכבה חצי-מפורקת (Semi-Knocked-Down – SKD), במסגרתה רכיבים שיוצרו מראש בסין ייובאו לאוסטריה ויורכבו במפעל המקומי.
XPeng כבר מחזיקה בנוכחות במספר שווקים באירופה, ולכן היא מחפשת פתרונות לוגיסטיים חסכוניים יותר כדי לבסס את מעמדה מול היצרניות האירופיות. במקביל, חינה של GAC במערב ירד בשנים האחרונות, אבל אולי ההשקעה הזו היא הקאמבק שנדרש לחברה.
לפי הדיווחים, העסקאות עם יצרניות הרכב הסיניות עשויות להיחתם כבר ביוני, אם כי הנושא טרם אושר. בכל מקרה, נשמע שהמהלך יכול להועיל לכלל המעורבים בסיפור.

ואיך זה רלוונטי לישראל?
השפעת המהלך על ישראל תלויה בהחלטת היצרניות האם לייצא רכבים שיוצרו באוסטריה גם לשווקים מחוץ לאירופה, ובהחלטה של היבואניות בישראל האם להמשיך לייבא רכבים מסין או להתחיל לייבא מאוסטריה הסמוכה. היות וכרגע היקפי הייצור הצפויים נמוכים, אני לא רואה בינתיים אופק לייבוא ישיר מאירופה – וחשוב לקחת בחשבון שהייבוא מסין עשוי להישאר זול יותר בגלל עלויות הייצור הנמוכות יותר והמיסוי המופחת, אפילו אם עלות השינוע עצמו גבוהה יותר – ומן הסתם כל פערי מחיר שיהיו עשויים לייקר את המחיר עבור הצרכנים הישראלים ולייתר את המהלך. בכל מקרה, אין לנו כרגע שום מידע רשמי לגבי הייבוא או חוסר הייבוא העתידי של רכבי XPENG או GAC מאוסטריה, ואנחנו נדווח כאשר נדע יותר.
הקפנו את ישראל ברכב חשמלי עם גג סולארי – צפו במסע המלא!

הישארו מעודכנים בכל החדשות של עולם הרכב החשמלי
אנו מקווים לחזרתם המהירה והשלמה של כל החטופים ומאחלים לכולם ימים שקטים בתקופה קשה זאת, ושהחדשות היחידות שנקבל יהיו לגבי דגמי רכבים חשמליים חדשים.
רוצים להישאר מעודכנים לגבי כל הדגמים החשמליים? בקבוצת הטלגרם של מגזין פלאג מג ובקבוצת הוואטסאפ שלנו תקבלו את כל העדכונים הרבה לפני כולם!
רוצים לדבר על רכבי XPENG ו-GAC? בואו לקבוצת הפייסבוק הרשמית של מגזין פלאג מג – עוברים לרכב חשמלי