שלמה מוטורס, יבואנית מותג הרכב BYD לישראל, רשמה השבוע ציון דרך חשוב נוסף כשהחלה באספקת משאיות חשמליות מדגם ETM6, אשר הגיעה לארץ בסוף 2024 אבל טרם התקבלה בידי הלקוחות הראשונים. המשאית הראשונה מהדגם נמסרה לחטיבת הגלידות של שטראוס – ענקית המזון שהציבה לעצמה יעד לעבור בהדרגה לתחבורה ידידותית לסביבה.
מדובר במשאית חשמלית בינונית במשקל כולל של 7.5 טון, עם טווח נסיעה ממוצע של כ-200 ק"מ תחת עומס מלא. כושר ההעמסה עומד על 3.6 טון, וניתן להתאימה לשימושים שונים – מהובלה בקירור ועד מנופי סל ובמות הרמה. המשאית נמסרה במסגרת עסקת ליסינג ותיועד לאיסוף והפצת מוצרי גלידה. בואו נראה במה מדובר.
למה המשאית החשמלית של BYD מיועדת?
לפני שנרחיב לגבי הפרטים הטכניים, חשוב לבסס את השימוש העיקרי של הדגם. משאיות יכולות לשמש לשימושים מגוונים מאוד – הובלת סחורות רגילות או בקירור, הובלת כלי צמ"ה ומנופים, הובלת מכולות ואפילו הובלה של משאיות אחרות. הן מתחלקות למשאיות קלות (במשקל מירבי של 16 טון – כאשר עד 12 טון מיועדות לבעלי רישיון C1 רגיל, ומשקל מקסימלי של 15 טון מותר לבעלי רישיון C1 שהוצא לפני שנת 2007), משאיות בינוניות (במשקל של 16-26 טון) ומשאיות כבדות (26-32 טון).
המשאית החשמלית של BYD מדגם ETM6 מיועדת לשימוש עירוני, כולל הפצה עירונית, לוגיסטיקה ותברואה. היא ערוכה גם לשימושי לוגיסטיקה "יבשה" וגם להובלה עם בקרת טמפרטורה, וכוללת אופציה להוספת מנוף עם סל הרמה. משקלה הכולל הוא 7.5 טון (כאשר משקלה העצמי הוא 3.4 טון). בהשקה ראינו אותה בשתי גרסאות – שלדה קצרה עם ארגז (לה בסיס גלגלים של 3,360 ס"מ), ושלדה ארוכה שהוצגה חשופה (לה בסיס גלגלים של 4,200 ס"מ).

פרטים טכניים של משאית חשמלית BYD
גודל הסוללה של המשאית החשמלית ETM6 הוא 126 קוט"ש. היא מסוגלת לנסוע למרחק של כ-200 ק"מ בהעמסה מלאה – מה שמתאים מאוד לשימוש עירוני. קצב הטעינה המירבי שלה בעמדה מהירה הוא 120 קילוואט. בתנאים המתאימים ניתן לטעון את הסוללה מ-20% ל-100% תוך כשעה. בנוסף, למשאית יש מערכת רגנרציה שטוענת את הסוללה בעת בלימה.
היא מבוססת על פלטפורמה ייעודית למשאיות חשמליות שפיתח המותג (המכונה פלטפורמה E), כאשר גם הסוללות, גם המנועים וגם מערכת בקרת המנוע עצמה יוצרו בידי BYD. הפלטפורמה הזו מאפשרת מודולריות, מגבירה את הביצועים והיעילות, ומפחיתה את עלויות התחזוקה.
היא מגיעה בשתי גרסאות, Luxury SW ו-Luxury LW, ובשתיהן הספק המנוע עומד על 204 כ"ס. בדומה למשאיות דיזל במשקלים מקבילים – גם כאן הסרן האחורי הוא המניע. היתרון של המשאית החשמלית על פני משאיות דיזל הוא שבמקום המנוע אשר יושב תחת הקבינה ומעביר גל הינע לרוב אורכה של השלדה – המנוע החשמלי מורכב עצמו ישירות על הסרן וחוסך את הצורך במרחב הרב אותו תופסים המנוע, הגיר וגל ההינע.
המשמעות: תפעול יומיומי נוח שיכול להגיע לשימוש של יותר מ-50,000 ק"מ בשנה, גם בתנאי הפעלה אינטנסיביים.
להרחבה בנושא מושגים טכניים, מומלץ לעיין במילון המושגים החשמלי

איבזור משאית חשמלית של BYD
תא הנהג של המשאית מאובזר באופן פונקציונלי, כמקובל בתחום. לא תמצאו בו "אקסטרות" שיש לרוב ברכבים חשמליים, אך כן תמצאו בו אבזור מפנק יותר ממשאית שגרתית. הוא כולל מסך מגע LED בגודל 10.1 אינץ', לוח שעונים דיגיטלי בגודל 8 אינץ', שיקוף אלחוטי של אנדרואיד אוטו ואפל קארפליי, מחזיק כוסות, משטח טעינה לטלפון הנייד ועוד מספר שטחי אחסון, 2 שקעי USB ושקע מצת, כפתורים פיזיים וחוגות לשליטה במערכות שונות ברכב, שני מושבים נוחים, מראות צד הכוללות פונקציית הפשרת אדים, ועוד.
הדגם כולל מערכות בטיחות כמו מערכת בקרת שיוט אדפטיבית, התראת התנגשות קדמית, בלימה אוטומטית בחירום, מערכת התראה על סטייה מנתיב, מערכת בקרת יציבות, חיישני חנייה אחוריים, חיישני חגורות בטיחות, מערכת לניטור לחץ אוויר בצמיגים, ועוד.
מתלבטים לגבי מעבר לרכב חשמלי? המדריך לרכב חשמלי יעשה לכם סדר!

BYD ETH8 – משאית חשמלית במשקל 19 טון
במקביל לדגם BYD ETM6, מוצעת גם המשאית החשמלית BYD ETH8 הכבדה יותר – שמשקלה הכולל הוא 19 טון.
יש לה סוללה בגודל 255 קילוואט, והיא יכולה לנסוע למרחקים של כ-200-250 ק"מ בין טעינות. אצלה, המנועים ממוקמים ישירות בטבורי הגלגלים. היא מגיעה עם מערכות בטיחות מובנות בהתאם לתקן GSR2 האירופי – כולל זיהוי הולכי רגל ורוכבי אופניים ובלימה אוטונומית.
הקפנו את ישראל ברכב חשמלי עם גג סולארי – צפו במסע המלא!

מחיר המשאית החשמלית של BYD וסיכום
בעת החשיפה, מחיר BYD ETM6 היה 560 אלף ש"ח לפני מע"מ, לא כולל שלדה.
המהלך בישראל הוא חלק מהחזון הרחב של הקונצרן להפחתת מזהמים במגוון תחומי התחבורה – מבינעירונית, דרך תחבורה ציבורית ועד כלי רכב מסחריים. שילוב המשאית החשמלית של BYD בפעילות שטראוס מסמן לא רק שיתוף פעולה בין שתי חברות גדולות, אלא גם מגמה מובהקת של מעבר לתחבורה נקייה ואפקטיבית בענפי ההובלה בישראל.
היתרונות הכלכליים והתפעוליים ברורים: המשאיות החשמליות מציעות עלויות תפעול נמוכות משמעותית ביחס לדיזל, צמצום זיהום אוויר ורעש, ויכולת תמרון טובה יותר בזכות מומנט זמין והיגוי מדויק. מבחינת נוחות, המשאית כוללת קבינה מודרנית עם מושב נהג מתכוונן, מערכת מולטימדיה עם מסך טאץ' וממשק משתמש מתקדם, שקורץ לאלו שנמצאים בדרכים שעות ארוכות.
הישארו מעודכנים בכל החדשות של עולם הרכב החשמלי
אנו מאחלים לכולם ימים שקטים בתקופה קשה זאת, ושהחדשות היחידות שנקבל יהיו לגבי דגמי רכבים חשמליים חדשים.
רוצים להישאר מעודכנים לגבי כל הדגמים החשמליים? בקבוצת הטלגרם של מגזין פלאג מג ובקבוצת הוואטסאפ שלנו תקבלו את כל העדכונים הרבה לפני כולם!
רוצים לדבר על רכבי ומשאיות BYD? בואו לקבוצת הפייסבוק הרשמית של מגזין פלאג מג – עוברים לרכב חשמלי
